Vědci z celé Evropy měří na Milešovce vliv kosmické radiace na lidské zdraví a na ozonovou vrstvu

2.10. 2024, Milešovka: Na observatoři na vrchu Milešovka u Lovosic byla zahájena třetí měřicí kampaň, v rámci níž vědci z 22 zemí světa zapojených do projektu BIOSPHERE hledají vztah mezi příčinami, které způsobují poškozování ozonové vrstvy. Měření koordinuje Ústav jaderné fyziky AV ČR, partnerem projektu je rovněž firma ADVACAM.

V rámci kampaně je souběžně měřeno kosmické záření, UV záření, atmosférické parametry a antropogenní emise. Milešovka byla vybrána kvůli nízkým emisím a vyšší nadmořské výšce. Měření proběhla v Athénách a v Bruselu, po Milešovce ještě bude následovat německý Lindernberg. Prostor pro měřicí zařízení na Milešovce poskytl Ústav fyziky atmosféry AV ČR.

„Evropský projekt BIOSPHERE se zaměřuje na ovlivňování ozonové vrstvy kombinací kosmického záření, UV záření a lidmi produkovanými molekulami v atmosféře a snaží se tyto dílčí vlivy kvantifikovat a hledat mezi nimi vztahy a souvislosti,“ říká Dr. Iva Ambrožová, zástupkyně vedoucí Oddělení dozimetrie záření Ústavu jaderné fyziky AV ČR. „Popis těchto souvislostí má důležitý přesah do oblasti ochrany lidského zdraví,“ doplňuje s tím, že ÚJF pro účely měření vyvinul speciální detektor neutronů v kosmickém záření.

„Naším cílem je precizně měřit složení kosmického záření, které prochází atmosférou. To nám umožní velmi přesně porozumět fyzikálním dějům, které provází například úbytek ozonové vrstvy anebo mají významný dopad na lidské zdraví,“ vysvětluje řešitel projektu doc. Carlos Granja ze společnosti ADVACAM. Ta dodává pro experimenty své miniaturní radiační kamery pracující na Milešovce jako částicové teleskopy.

O mezinárodním projektu BIOSPHERE

Projekt EURAMET BIOSPHERE (Metrology for Earth Biosphere: Cosmic rays, ultraviolet radiation and fragility of ozone shield), který byl zahájen v říjnu 2022, si klade za cíl vyvinout potřebné nástroje, metodiky a metrologický rámec pro kvantifikaci vztahu mezi kosmickým zářením, poškozováním ozonové vrstvy a antropogenními emisemi a pro posouzení dopadu kombinovaného sekundárního kosmického záření a UV záření na lidské zdraví.

Projekt zahrnuje konsorcium 22 mezinárodních vědeckých institucí. Projekt 21GRD02 BIOSPHERE čerpá finanční prostředky z Evropského partnerství pro metrologii, spolufinancovaného výzkumným a inovačním programem EU Horizon Europe a zúčastněnými státy.

Mezinárodním koordinátorem projektu je Německý národní metrologický institut (PTB, Physikalisch-Technische Bundesanstalt).

Share article